Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


cum se pronunta corect sunt sau sânt?

+9 voturi
întrebarea de anonim în categoria Limba Română

30 răspunsuri

+1 vot
 
Cel mai bun răspuns
Limba romana este in mare masura fonetica. Asta inseamna ca, de regula, scriem asa cum pronuntam. Si cel mai important, citim asa cum scriem.

Forma corecta a prezentului verbului "a fi" este:

Eu sunt, tu esti,  el/ea este

Noi suntem, voi sunteti, ei sunt

Orice alta forma este incorecta. Ca urmare, in vorbirea ingrijita, se pronunta "SUNT". Cum vorbirea ingrijita a devenit exceptie, o sa auzim foarte des "SîNT” în loc de "SUNT", asa cum vom auzi, de exemplu, "poa să fie" sau "pin oras". Formele corecte sunt "poate sa fie" si "prin oras", iar faptul ca 17 milioane de romani rostesc "poa" in loc de "poate" va duce, cel mult, la acceptarea formei populare. Chiar si acceptata, o forma populara este de evitat in vorbirea ingrijita.

Confuzia este generata de faptul ca una din inovatiile Academiei Romane in perioada socialismului (imi cer scuze, nu cunosc exact perioada) a fost introducerea, ca si forma corecta a prezentului verbului "a fi" forma "SÎNT", renuntandu-se la mai vechiul "SUNT". Cei de peste 30 de ani pronunta in general "sînt", forma veche. Cei sub treizeci de ani, au auzit in familie forma veche si asa o vor pronunta, indiferent de cum se scrie. Daca vrem sa fim rigurosi, vom rosti "sunt" si fata de copiii nostri, cel putin din dorinta de a evita discutiile de aici..si pentru a nu da unora ocazia sa se faca de ras.

Deci...inainte a fost SUNT. Socialismul ni l-a adus pe SÎNT (NU SÂNT!! SÂNT NU A EXISTAT VREODATA CA SI FORMA CORECTA!!!). Inceputul anilor 90 ni l-a returnat pe SUNT.

Asadar formele corecte sunt:

Eu sunt, tu esti,  el/ea este

Noi suntem, voi sunteti, ei sunt
răspunsul de Alina
premiată de admin

Un răspuns cât se poate de complex și corect. Aș avea, totuși, de atras atenția asupra unui aspect: având în vedere "...dacă vrem să fim riguroși...cel puțin din dorința de a evita discuțiile de aici...", trebuie precizat că exprimarea ca și ("...nu a existat vreodată ca și formă corectă..."), folosită mai ales atunci se dorește de a se evita o eventuală cacofonie (nu este cazul de față), folosind forțat acel și, este incorectă. Se putea exprima foarte simplu și corect: nu a existat vreodată ca (o) formă corectă sau ...drept (o) formă corectă.

–4 voturi
sant!
răspunsul de anonim
–2 voturi
Corect se spune SUNT.
răspunsul de anonim
+2 voturi
da, se scrie sunt, dar cati oameni pronunta "sunt"?
pare foarte nenatural, mult mai normal sa pronunti "sânt"...
răspunsul de anonim
–2 voturi
Corect este SUNT

â din a nu se pune decât la mijlocul cuvintelor, chiar și pentru gerunzii, mai puțin pentru SUNT
răspunsul de Anna Expert (819 puncte)

În limba română, nu există regula privind folosirea literei  la mijlocul cuvintelor. Ar fi chiar absurd să numeri literele, pentru a flanca în mod egal această literă, atât la stânga, cât și la dreapta.

Regula spune că litera  se folosește doar în interiorul unui cuvânt, niciodată la început sau final de cuvânt. Și nu se folosește litera  nici la începutul unui cuvânt care la rândul său, se află în interiorul unui cuvânt compus (ex: neîncercat, subînțeles, neîmblânzit, subînchiriat, etc.).

–4 voturi
Atata imbalmajiti limba asta romana, mai academicienilor de doi lei......!
Nu e mai normal sa scri si sa pronunti "sant" pentru pers. I-a singular, si "sunt" pentru pers. III-a plural...?
La fel, "suntem", "sunteti", pentru pers. I-a si, respectiv, a II-a plural....?

Deci, nu vad de ce au facut din gramatica romana o stiinta atat de inexacta....
răspunsul de anonim
–2 voturi
corect este:
eu sunt
tu esti
el, ea este

noi suntem
voi sunteti
ei, ele sunt
răspunsul de anonim
–2 voturi
sunt!!!
răspunsul de mihaela02 Pre-Intermediar (63 puncte)
–3 voturi
corect se pronunta sunt
răspunsul de anonim
0 voturi
sant este forma cea veche,dar in DEX este sunt
răspunsul de casy Avansat (435 puncte)
+1 vot
E vorba de o decizie a Academiei care a vrut sa faca limba mai latina decit este, Eu stiu asta de la Pruteanu; a explicat f clar ce s a intimplat prin decizia de a folosi i din a. si anume: MAJORITATEA CUVINTELOR AU SUFERIT 'DEPARTARE ' DE LA ORIGINEA LOR. NU DEGEABA SINT ZIARE, SI ALTE PUBLICATII CARE NU RESPECTA DECIZIA ACADEMIEI, FIIND O DECIZIE FORTATA. DECI "SINT" E CORECT.
răspunsul de anonim
–2 voturi
Mai demult pe timpul lui Ceausescu sau chiar mai demult se folosea initial "sânt" dar intre timp s-a schimbat in "sunt" pentru ca suna mai frumos.
răspunsul de Orizontul Expert (577 puncte)
+2 voturi
Dupa de Academia Romana a fortat elevii timp de 15 ani sa-si insuseasca falsul ,,sunt,, este normal ca multi acum sa spuna ca aceasta este forma corecta, dar in realitate prezentul lui ,,a fi ,, este ,,sint,, il gasiti in cele mai vechi scrieri ,in toata literatura romaneasca clasica ; la sfirsitul sec al xix lea  in mod fortat a fost introdus ,,sunt,, care nu a rezistat, dar dupa revolutia din 1989 tentativa de scoatere a lui ,,sint,, si inlocuire cu ,,sunt,, a fost reluata si bagata cu mult mai multa forta in vorbirea romanilor,ceea ce arata ca in Romania cine este la conducere face ce doreste fara a analiza daca e bine sau rau.Se spune ca ,,sint,, este o forma de vorbire invechita,dar a fost inlocuita cu ,,sunt,, care este cu o peste o mie de ani mai veche si pe care latinii o foloseau doar pentru persoana a iii a plural.Stiu ca orice as spune este inutlil , s-a hotarit uciderea lui,,sint,, o crima filologica ce nu va ramine nedezvaluita.
răspunsul de anonim
–2 voturi
raspunsul corect este ''sunt''
răspunsul de anonim
–2 voturi
raspunsul meu este SUNT
răspunsul de anonim
–3 voturi
Raspunsul corect este . Eu sânt cu â din a . Asa consider pentru ca noi , nu spunem ei sunt ci , iei sânt cand vorbim . Este o mare prostie! Poti observa si tu ca , cele mai multe persoane cand spun ,, Eu sânt , exact asa se aude cu â din a '' Regard!
răspunsul de anonim
–1 vot
corect se spune sunt
eu sunt
tu esti
el ea este
noi sumtem
voi sunteti
ei ele sunt
răspunsul de anonim
–1 vot
eu zic ca ambele
răspunsul de anonim
–3 voturi
Se scrie sunt , dar se citestesant.
răspunsul de anonim
0 voturi
la vorbire merge sa zicem si sant dar in scris este mai corect sa scriem sunt
răspunsul de neagu valentin Începător (26 puncte)
0 voturi
corect - Sunt
confuz(vechi) – Sînt
greşit – Sânt
răspunsul de cristirbu Mentor (1,302 puncte)
0 voturi
răspunsul de cristirbu Mentor (1,302 puncte)
0 voturi
răspunsul de cristirbu Mentor (1,302 puncte)
–1 vot
din câte ştiu mai sÂntem latini încă.N-ar trebui să scriem aşa cum pronunţăm?
răspunsul de Vic-tim Pre-Intermediar (61 puncte)
–1 vot
Normal ca e o prostie forma "sunt", o mare prostie . Lasati argumentul: "asa e in DEX", dictionarul se tine dupa limba nu limba dupa dictionar, iar cand in limba nu s-a schimbat nimic e clar un fals.
răspunsul de anonim
0 voturi

1)In limba romana se scrie la fel cum se citeste, deci, pentru cei care spun ca se scrie "sunt" si se citeste "sînt" / "sânt" e o mare aberatie ! 2) > se foloseste doar la inceputul unui cuvant  (ex. înviere, întrebare). <â> se foloseste in oricare litera a unui cuvant, mai putin in prima(ex..mâncare, cuvânt). Din aceasta cauza exista in limba romana > din <i> si <â> din <a>. 3)Cuvintele pe parcursul anilor isi schimba forma si intelesul, desigur un lucru rau, dar asta e realitatea. Original, corect si natural se scrie si se pronunta "sânt". Din pacate si eu am fost invatat de mic in scoala sa scriu si sa pronunt "sunt", si si-au atins tinta... sper sa ma dezobijnuiesc..Modernismul distruge traditia, naturaletea si neamul !

răspunsul de Alexandru
–1 vot

Eu sant de parere ca cuvantul "sant" se foloseste la persoana I, de altfel cum l-am folosit  si eu, si la plural este "santem" si se foloseste si la persoana a-II-a, dar numai la plural, adica "santeti". In schimb cuvantul "sunt" se foloseste doar la persoana a-III-a, la plural, adica "ei/ele sunt", si niciodat nu se poate folosii "â" din "i" in interiorul unui cuvant, ci se foloseste ca prima litera la orice cuvant. :D

răspunsul de Dany
0 voturi
CORECT``` SUNT``
răspunsul de m70m Intermediar (78 puncte)
–1 vot
Dacă folosești ortografia veche și zici sunt, scrii sunt.
Dacă folosești ortografia veche și zici sînt, scrii sînt.
Dacă folosești ortografia nouă și zici sunt, scrii sunt.
Dacă folosești ortografia nouă și zici sânt, scrii sânt.
Aici depinde de fiecare cum zice, nu poți să obligi pe nimeni cum să zică. Valabil când nu vorbim/scriem literar.
Când scrii/vorbești literar ar fi bine să folosești sunt. În rest putem să zicem și să scriem cum vrem.
răspunsul de anonim
0 voturi
Limba trebuie să fie logică. De asta s-a inventat gramatica. Prin urmare, cum este corect și logic să spui: eu âs sau eu îs? De eu us, nici nu poate fi vorba!
răspunsul de Dan
...