Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


cum citesc schlieBe

0 voturi
întrebarea de denisa în categoria Limba Germană

1 răspuns

0 voturi
 
Cel mai bun răspuns

şlise - asa se cinteste/pronunta

ie- se cinteste doar i  - e-ul este pt a-l "inmuia" pe i - cand vei invata mai bine germana ai sa vezii micile diferente intre i-ul simplu sau ie-ul care se citeste doar i.

ß - aces B mare cum l-ai scris tu mai sus poate fii scris si ca doi s dar nu e neaparat corect adica fiecare cuvant are doi de s sau ß ( numit si scharfes s - adica s ascutit) ... de ex: "weiß"  ce inseamna alb si "ich weiss" adica eu stiu - se intelege intodeauna din context care e care dar nu e bine cand vrei sa spui alb dar scrii a stii cheeky sau?

daca la sfarsitul acestui cuvant apare un N - scließen - a inchide (infinitiv) atunc e se va citii - ă  =   şlisăn 

răspunsul de IuliaC Mentor (1,212 puncte)
premiată de admin

 

Gasesti aici regulile de pronuntie in germana, pentru aprofundare...

In principiu, litera ß este din ce in ce mai mult pe cale de disparitie de ceva ani incoace. Elvetia si Liechtenstein au renuntat complet la litera ß, inlocuind-o prin ss. Insa in Germania, exista zone, care datorita unui accentuat traditionalism sau chiar conservatorism, nu vor sa renunte la vechea scriere a literei ß, avand in vedere ca este o forma unica, mostenita de pe vremea alfabetului gotic. Asadar, Land-urile din Germania si-au elaborat fiecare in parte, propriile Rechtschreibregeln (regulile pentru scrierea corecta), pe care le promoveaza separat si in cadrul institutelor de invatatmant. Toate aceste forme diferite, sunt acceptate la nivel de stat.

...