Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


Xmas in loc de Christmas?

0 voturi
de ce in engleza apare asa de des Xmas in loc de Christmas?
întrebarea de Adina în categoria Limba Engleză

4 răspunsuri

–1 vot
 
Cel mai bun răspuns
Xmas este varianta "politically correct" adica corecta din punct de vedere politica

Cu alte cuvinte, ei s-au gandit ca daca vrei sa urezi cuiva "Craciun Fericit", dar persoana respectiva este atee, sau musulmana, sau in general "non-crestina", atunci sa scoti "Christ" din "Christmas", ca sa nu jignesti persoana respectiva.

Ceea ce mi se para chiar stupid, pentru ca asta este esenta sarbatorii pana la urma, dar "to each his own"
răspunsul de diga007 Începător (36 puncte)
premiată de admin

O teorie complet falsă, combătută și chiar intitulată CONCEPȚIE GREȘITĂ, având în vedere că expresia Xmas este folosită încă din secolul al 11-lea, sub formă de prescurtare.

În plus, o persoană musulmană, nu are nici o legătură cu Crăciunul creștinesc, având în vedere că religia lor are alte concepte despre Isus [Christ, Christos,Hristos, etc]. Așa că, nu ar avea logică să-i deranjeze ceva legat de acest subiect. 

Totodată, dacă o persoană este ateistă, deci care neagă Creștinismul, de ce oare ar fi deranjată că acel ceva în care nu crede, s-ar intitula Christmas sau Xmas ??? 

Așadar, domnule admin, pe ce anume v-ați bazat când ați categorisit și premiat cel mai bun răspuns ???

0 voturi

Xmas se intallneste in vorbirea curenta, dar nu este recomandat de dictionare. Forma corecta, conform dictionarelor, este Christmas. Este ca si cum ai spune 'Raciun....

răspunsul de gavrochelebrave Expert (503 puncte)

O explicație pur aberantă, domnule gavrochelebrave...

0 voturi
Mi se pare ca doresc unii sa ne indeparteze de craciun prin fel de fel de idei.Nu vad de ce sa urez unui musulman Craciun Fericit.Unui musulman o sa-i urez Ramadam fericit.Eu, crestinul nu ma iau de Ramadamul lui si nici nu ma incurca si nici nu maderanjeaza.De ce sa-l deranjeze pe el , musulmanul, Craciunul meu? Nu o sa i-l impun lui ca sarbatoare.Fiecare sa-si sarbatoreasca in felul credintei lui.
răspunsul de Lidia

Foarte corect Lidia wink

0 voturi

EXPLICAȚIA REALĂ: La începuturile Bisericii Creștine, adepții/creștinii se foloseau de litera X drept simbol secret, pentru a marca statutul lor de membri, față de ceilalți. Totodată, în limba greacă, simbolul X semnifică litera Chi [Hi], adică prima literă a cuvântului Χρήστος [Hristos], care ulterior a fost preluat în limba engleză drept Christ

Sufixul mas, din limba latină, derivă ulterior în engleza veche drept mass, ambele având sensul de masă/mulțime de oameni.

În conlcuzie, alăturarea X + mas = Xmas sau alăturarea Christ + mas = Christmas, semnifică de fapt exact același lucru, și anume, Crăciunul.

Observație: Expresia Xmas, încurajată în general doar în scopuri de marketing, este oricum din ce în ce mai puțin folosită în ultimii ani, deoarece foarte mulți americani s-au plâns că ar fi vorba despre o blasfemie, să utilizezi litera X în loc de Christ (adică în loc de Isus), având în vedere, printre altele, că litera X simbolizează de obicei o cantitate necunoscută.

răspunsul de DraPa Poliglot (3,649 puncte)
editat de DraPa
...