Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


Care este pozitia verbului intr-o propozitie?

+1 vot
De exemplu stiu ca pentru cele care incep cu Wo, Woher, Was, verbul sta pe locul 2.. Mai stiu ca sta si pe locul 1, de ex: Lernen Sie deutsch?

Pana aici, destul de clar. Dar de ce de exemplu in propozitia urmatoare verbele stau asa: Ich mochte an der deutshen schule in Madrid arbeite.  Verbul de conjugat este mochte, atunci inseamna ca celalalt verb sta tot timpul la sfarsit de propozitie.
In cazul propozitiilor compuse cum e?
întrebarea de admin Mentor (2,117 puncte) în categoria Limba Germană

2 răspunsuri

+1 vot
asa as dorii sa te ajut cu mai multa inforamatie... din pacate sufar de o mare lipsa de claritate a gramaticii germane.... stiu sa o vb si mai stiu sa te anunt ca este complicata si trebe invatata cum este si NU tradusa... desi stiu si ca asta este foarte greu mai ales daca te aflii la inceput.... in fine totusi ca sa-ti raspund: cu cat sunt mai complicate propozitiile verbul se alfa cat mai la sfarsit ... sunt cateva vb cum este si cel din exemplul tau "möchte" (numite vb modale) care se pun ca ajutor  pe locul doi dar vb care reprezinta actiunea este mereu la sfarsit...
vb tau este arbeiten - la sf - si spune ca tu lucrezi - (maiv exacta - vei lucra) in madrid la scoala de germana...
Pozitia verbului intr-o propozitie sta la sfarsit in 90% din cazuri.

stiu ca raspunsul meu lasa de dorit dar daca mai ai intrebarii te rog pune-mi-le. eu locuiesc in germania si stiu limba destul dar nu stiu explicatiile gramaticale cum ar fii de dorit; deci daca pot totusi sa te ajut o fac cu mare placere pt ca am posibilitatile sa caut raspunsul - doar ca poate sa dureze putin, asa 1-2 zile (pana intreb bastinasii :P) mult succes
răspunsul de IuliaC Mentor (1,212 puncte)
unde se pun celelalte verbe in propozitie ?
0 voturi
Mochte vine de la verbul mögen care este un verb modal. Verbele modale cer un alt verb principal (in exemplul tau arbeiten) care se pune intotdeauna la sfarsitul propozitiei, la infinitiv. Deci corect este: Ich mochte .... arbeiten. Celelalte verbe modale sunt: dürfen, können, müssen, sollen si wollen. Uneori verbul principal poate fi omis, de ex: Ich muss sofort nach Hause (gehen - care este optional).
răspunsul de Remon Andre Avansat (365 puncte)
...