Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


ce inseamna aliteratie

+2 voturi
mie definitia actuala din dex mi se pare.. incompleta,restrictiva
dar e posibil sa gresesc
imi puteti da o varianta..completa
eventual un exemplu..
întrebarea de anca Erudit (5,768 puncte) în categoria Limba Română

6 răspunsuri

+3 voturi
ALTERÁȚIE, alterații, s. f. Procedeu prin care se modifică, cu ajutorul unor semne convenționale, înălțimea sunetelor; p. ext. semn pus înaintea unei note muzicale, care indică modificarea înălțimii unui sunet; accident. – Din fr. altération.

Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de ana_zecheru | Semnalează o greșeală | Permalink

ALTERÁȚIE ~i f. 1) v. A ALTERA și A SE ALTERA. 2) muz. Modificare a înălțimii unui sunet cu ajutorul accidenților muzicali. [G.-D. alterației] /<fr. altération

Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

ALTERÁȚIE s.f. (Rar) Alterare. ♦ (Muz.) Ridicare sau coborâre a unui sunet sau a unui acord cu ajutorul unor semne convenționale; (p. ext.) Semn convențional care indică acest acord. [Gen. -iei, var. alterațiune s.f. / cf. fr. altération].

Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

ALTERÁȚIE s. f. (muz.) modificare a înălțimii unui sunet cu ajutorul accidenților muzicali. (< fr. altération, lat. alteratio)

Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

ALTERÁȚIE s. (MUZ.) 1. accident. 2. alterație mixtă v. becar.

Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

alteráție s. f. (sil. -ți-e), art. alteráția (sil. -ți-a), g.-d. art. alteráției; pl. alteráții, art. alteráțiile (sil. -ți-i-)

Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

*alterațiúne f. (mlat. alterátio, -ónis). Schimbare în răŭ: alterarea sănătățiĭ. Schimbarea fețeĭ orĭ a vociĭ din cauza emoțiuniĭ. – Și -áție și -áre.

Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

Definiții din dicționare specializate
Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

--------------------------------------------------------------------------------

alterație (alterare), modificare, de obicei temporară, a unei stări „date”: 1. În ritmica notației (III) mensurale, prin a. se dubla valoarea (1, 3) notei (v. prolatio (2)). 2. În formulările melodice de tip monodic*, a. modifică starea diatonică*, prin apariția unor trepte* urcate sau coborâte față de scara obișnuită a modului*. A. dă naștere așa-numitelor moduri cromatice*, dar poate fi și pasageră, caz în care treptele* modului sunt mobile (când cromatice, când diatonice). Așa-numitul „cromatism de alunecare” ia naștere din a. cromatică a treptelor alăturate. 3. În armonie (III, 1), a. modifică cromatic notele constitutive ale unui acord* (de obicei se consideră a. reale numai fundamentala* și cvinta acordului) (ex.) A., ca element de grafie, trebuie înțeleasă în respectivul context armonic, căci, prin modificarea elementelor acordului, structura armonică se complică până la echivoc și iau naștere situații de enarmonie (2), ce contribuie la realizarea unor modulații* îndepărtate. Semne de a., semne așezate pe portativ*, înaintea notei*, care își modifică înălțimea cu un semiton* cromatic. Aceste semne, ce sunt diezul* (și dublu-diezul), bemolul* (și dublu-bemolul), apar pe parcursul discursului și au un efect limitat în cadrul aceleiași octave* și a aceleiași voci (2) (schimbarea unuia dintre aceste elemente implică rescrierea semnului). Becarul* are nu numai menirea de a anula diezul sau bemolul ci și de a realiza o a., de ex.: un si bemol constitutiv (într-un mod* mixolidic pe do), modificat printr-un becar, reprezintă o cromatizare superioară; în basul cifrat*, în locul becarului se menționa în asemenea situații un diez.
răspunsul de tony Expert (829 puncte)
+1 vot
multumesc foarte mult pentru raspuns,intrebarea era pentru aliteratie
literatura..
dar nu i nevoie..
nu am gasit in nici un dex ce stiam eu acum 20 de ani..
aici aveam nevoie sa intreb un student la litere,cred..
ca sa nu zic pe cartarescu
:)
răspunsul de anca Erudit (5,768 puncte)
0 voturi
este atunci cand se repeta prima consoana
răspunsul de anonim
0 voturi
eu am mai pus intrebarea asta undeva/candva si am primit atunci acelasi raspuns,ceva cu ritm (si fara rima).. si consoane sau mai degraba silabe care se repeta
  dar eu am intalnit(altcandva) o kestie gen 'greseala gramaticala intentionata si tolerata/acceptata ca parte a unui text literar,pentru a se pastra efectul(scopul comunicarii) urmarit de autor'..
  ca atunci cand cineva vorbeste intentionat cu 'este' in loc de sunt,'mai ar fi' in loc de ar mai fi si alte kestii de astea
dar se pare ca am memorat eu gresit definitia..
nici un dex din ultimii 10 ani nu 'da' o astfel de explicatie
răspunsul de anca Erudit (5,768 puncte)
0 voturi
este o figură stilistică rezidând în efectele eufonic-imitative, îndeosebi, în vers, obținute de către autor prin alegerea măiestrită a unor cuvinte în care se repetă anumite vocale / consoane, ori grupuri de sunete, „în sugestie onomatopeizatoare“, spre a face să reverbereze mai profund în receptor atmosfera / tensiunea poematică.

Exemple:

«Ale turnurilor umbre peste unde stau culcate, / Către țărmul dimpotrivă se întind, se prelungesc / Ș-ale valurilor mândre generații spumegate / Zidul vechi al mânăstirii în cadență îl izbesc.» (Umbra lui Mircea. La Cozia, de Grigore Alexandrescu).

«Și ca nouri de aramă și ca ropotul de grindeni, / Orizonu-ntunecându-l, vin săgeți de pretutindeni, / Vâjâind ca vijelia și ca plesnetul de ploaie...» (Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu).

«Voinicii cai spumau în salt;/ Și-n creasta coifului înalt / Prin vulturi vântul viu vuia, / Vrun prinț mai tânăr când trecea / C-un braț în șold și pe prăsea / Cu celălalt.» (Nunta Zamfirei de George Coșbuc).
răspunsul de Flora Începător (34 puncte)
0 voturi
acum am inteles.am citit eu definitia gresit
deci..kestia asta intentionata si tolerata(acceptata,'buna de tipar') in acelasi timp,dar care numai corecta nu e, cum se cheama??
răspunsul de anca Erudit (5,768 puncte)
...