Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


DILATARE sau DILATAȚIE ?

+2 voturi

Care variantă este corectă ?

întrebarea de DraPa Poliglot (3,400 puncte) în categoria Limba Română

1 răspuns

+1 vot
 
Cel mai bun răspuns
Cred ca ambele forme sunt corecte, insa in contexte diferite. Diferenta a fost atat de subtila, incat as spune ca si-a pierdut relevanta in intrebuintarea uzuala a celor doua forme. Ma gandesc ca sunt substantive sinonime, care provin de la fomele tranzitiva, si respectiv reflexiva a verbului "dilata". In mod curios, acestea par sa se fi format prin procedee diferite, si anume: prin sufixare, in cazul formei tranzitive (=> dilatatie) si prin substantivarea infinitivului lung, in cazul formei reflexive (=> dilatare). Concluzionand, ar trebui sa fie folosita varianta "dilatatie" in contextele de substantivare a formei tranzitive, si varianta "dilatare" in contextele de substantivare a formei reflexive a verbului "dilata".

Aceasta este incercarea mea, intru totul neavizata, de a raspunde la intrebarea dumneavoastra.
răspunsul de Professor X.
premiată de DraPa

Dacă ați binevoi să oferiți și câte un exemplu pentru fiecare dintre cele două variante, ar fi super. Cred că în acest fel, ar reuși chiar mai mulți să înțeleagă răspunsul Dvs. destul de complex formulat wink

Dilatarea colului este un timp esential al nasterii vaginale. Reprezinta deschiderea colului uterin si apare in mod natural in apropierea momentului nasterii./

Atunci cand aceasta nu apare, se numeste distocie. Dilatatia colului nu poate sa apara decat atunci cand exista dinamica uterina si anume contractii uterine."

( sursa: http://www.nastenatural.ro/totul-despre-dilatatie-in-travaliu )

* In articolul citat mai sus, remarcam intrebuintarea ambelor forme, dupa cum urmeaza:

I. In primul caz, datorita contextului subliniat prin caractere ingrosate, intelegem ca autorul articolului se refera la un fenomen biologic concret, care nu poate avea loc decat in mod activ; colul se dilata prin "dilatarea colului" (forma reflexiva a verbului "dilata" cere forma de substantivare "dilatare").

II. In cel de-al doilea caz, autorul articolului vorbeste despre urmarea unui fenomen activ; contractiile uterine dilata colul, producand "dilatatia" (forma tranzitiva a verbului "dilata" cere forma de substantivare "dilatatie").

...