Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


He'll have math class in third period and literature in fifth.

0 voturi

Oferiți traducerea și adaptarea în limba română.

întrebarea de DraPa Poliglot (3,657 puncte) în categoria Limba Engleză

1 răspuns

0 voturi
Aici este vorba prima data de  sistemul de invatamant din Anglia, sa zicem, impartirea in perioade- cum sunt la noi semestrele, de exemplu.Insa nu cunosc aceasta programa. Drept urmare o traducere pertinenta e posibila doar cunoscand aceste aspecte. Una , cu informatiile detinute, ar fi:
Va avea curs de matematica in perioada a treia si curs de literatura in perioada a sasea.
răspunsul de Lorelei Începător (24 puncte)

Din păcate nu. Și nu limita termenul period doar pentru învățământul din Anglia. Poate exista în egală măsură și în Statele Unite, Canada, Australia, țările Marei Britanii, și cam peste tot pe unde există populație vorbitoare de limbă engleză, nerezumându-se doar la sfera învățământului.  

În cazul de față, din conținutul și formularea frazei, rezultă că avem de-a face cu o simplă referire la orarul unei anumite zile:

Va avea mate în ora/poziția a treia și literatură în ora/poziția a cincea. 

Dar atenție ! Orele din programa unei zile, în funcție de zonă, pot varia: 45-50-55 de minute. Termenul period nu exprimă neapărat o oră de acest gen, ci poziția din orar. De exemplu, dacă într-o zi, orarul este format din 6 ore: I.[(1)Istorie], II.[(2)Geografie]III.[(3)Matematică, (4)Matematică], IV.[(5)Literatură], V.[(6)Franceză], rezultă că orele 3 și 4 formează împreună ora/poziția a treia (third period). Chiar dacă această oră/poziție durează 90-110 minute, explicațiile în acest sens considerându-se ca fiind secundare.

Totodată, a se reține faptul că, în funcție de zonă, un orar zilnic la școală / colegiu / facultate, poate fi exprimat în periods / classes / hours.

Pentru o mică aprofundare, propun următorul link: https://owlcation.com/academia/What-Is-a-Block-Schedule-Facts-About-Block-Scheduling 

Observație: fifth = a cincea / al cincilea 

                   sixth = a șasea / al șaselea

...