Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


cum se scrie corect superbo sau superb-o?

+2 voturi
întrebarea de anonim în categoria Limba Română

2 răspunsuri

0 voturi
 
Cel mai bun răspuns

”-o” se folosește ca formă neaccentuată a pronumelui la acuzativ

exemple: 

iubește-o, arunc-o     (PE EA)

Superbo, frumoaso etc. sunt forme la vocativ, cratima nu își are locul. 

răspunsul de Roberto Erudit (7,385 puncte)
premiată de admin
Faci confuzie intre verb si adjectiv.
Nu ințeleg care e legătura și nici sensul răspunsului tău. Ce confuzie fac?

Dubiul era între ”superbo” și ”superb-o”. Cine a pus întrebarea nu știa cum se scrie corect forma substantivată a adjectivului ”frumos” în cazul vocativ, la genul feminin. I-am explicat când se folosește forma cu cratimă și de ce ”frumoaso” se scrie legat.

Afirmația conform căreia aș fi confundat verbul cu adjectivul nu are nicio logică. În prima parte a răspunsului meu prezentam cazul în care într-adevăr este vorba despre un verb, dar o faceam cu caracter strict exemplificativ pentru a explica folosirea formei cu cratimă. În a doua parte a răspunsului meu am indicat forma corectă specificând că este la vocativ. Am impresia că tu încurci forma substantivată cu adjectivul, ceea ce reiese clar din răspunsul tău în care ”superb” este adjectiv.

Admit că ar fi fost mai bine să specific că este vorba de forme substantivate la vocativ, dar asta nu are nicio legătură cu o eventuală confuzie între verb și adjectiv. 

unde ai gasit  subbstantivul "superb"? dai exemple cu adjective articulate....
Te rog să mă scuzi, dar acesta este ultimul răspuns pe care ți-l dau, nu pierd timpul cu cine din pură rea-voință mă contrazice.

Adjectivele pot fi substantivate prin articulare, în consecință pot fi folosite și în cazul vocativ.

Frumos, superb, minunat etc. se nasc ca ADJECTIVE și în dicționare le vei găsi ca atare. Acestea pot fi însă substantivate (ex. ”Superbul a ieșit la plimbare”) ori pot prelua articolul enclitic când stau înaintea substantivului (ex. ”frumosul copil”).

În exemplele mele a fost vorba mereu de FORME SUBSTANTIVATE la VOCATIV.

Observ însă că te străduiești din răsputeri să nu înțelegi și continui să mă contrazici gratuit, în consecință renunț la discuții ulterioare cu tine.

Îți recomand să contactezi serviciul de consultanță lingvistică disponibil pe website-ul oficial al Academiei Române.

Salutări.

Nu te enerva...ca nu are nici un rost. M-am inscris de curand pe acest site, considerandu-ma un infometat al limbii romane, in ceea ce priveste corectitudinea in scriere si exprimare. A nu se intelege gresit...nu sunt nici pe departe un expert si mai am inca multe de acumulat. Dar pana atunci, ma pot considera, ca facand parte din "jumatatea de sus a tagmei" :) .

In ceea ce priveste aportul lui gavrochelebrave, la modul cel mai sincer, sunt uimit de erorile, chiar grave, pe care le comite in proportie destul de mare, mai peste tot pe unde se baga, atat la limba romana, cat si la limbile straine, pe care din pacate, considera ca le-ar stapani. Nu prea imi este clar sistemul pe care se bazeaza acest site, avand in vedere ca orice raspuns sau comentariu este verificat inainte de a fi publicat. De aici ce ar reiesi ? Ca responsabilii acestui site nu verifica in profunzime ? Ca dintr-un oarecare motiv ar fi mai indulgenti cu el ? Sau ca el face parte din staff-ul de aici, permitandu-si orice ?

Sa-mi fie cu iertare, stimati responsabili ai acestui site, dar la nevoie, va pot argumenta cele afirmate  de mine mai sus, in ceea ce priveste luxul de erori pe care gavrochelebrave le afiseaza foarte sarguincios. Fiind afectat de acest aspect, mi-am permis libertatea de a lasa comentarii justificate in acest sens, pe unde am trecut pana acum.

Numai daca cititi cu atentie aceasta pagina,  ar trebui sa va convinga prin suficientele argumente, mai mult decat viabile si corecte, venite din partea lui Roberto, in  schimbul de replici, purtat cu gavrochelebrave

Salutări și bun venit, DraPa!

Îți mulțumesc pentru susținerea în ”confruntarea” privind substantivizarea adjectivelor. În legătură cu restul mesajului tău, găsesc de cuviință să îți ofer câteva explicații.

”Vorbesc.ro” are patru utilizatori cu statut special: admin - administrator, Roberto (mandea) - moderator, Anca - expert, Marius - expert.

Rolul fiecăruia dintre noi se limitează la cel pe care îl are în general un moderator de forum. Blocăm spamerii, avertizăm și/sau blocăm utilizatorii/IP-urile celor care au folosit un limbaj neadecvat, atribuim categoria corectă întrebărilor publicate în secțiunea necorespunzătoare etc.

Eu nu sunt un membru fondator al acestui site, am devenit moderator ca urmare a activității intense pe care am avut-o îndeosebi în primul an de la înscriere. Din păcate, timpul nu îmi mai permite să mă dedic cu constanță, dar încerc pe cât posibil să îmi aduc în continuare contribuția. Am făcut această precizare pentru că aș dori să îți spun de ce consider nedrept să cenzurăm/modificăm/ blocăm răspunsurile greșite, lăsând celorlalți moderatori spațiu pentru eventuale adăugiri ori deziceri în legătură cu poziția mea.

Iată de ce personal nu sunt de acord cu sancționarea răspunsurilor greșite:

- Nimeni nu este perfect sau infailibil.
- ”Vorbesc.ro” are mottoul ”învață limbi străine prin întrebări și răspunsuri”. Asta înseamnă că suntem o comunitate în care cei care știu sau cred că știu, îi învață pe cei care nu știu sau sunt nesiguri. Cei care ”cred că știu” au tot dreptul să se înșele, având astfel ocazia să-și revizuiască cunoștințele. Riscul unor răspunsuri greșite este deci un risc asumat în virtutea caracterului comunitar, solidar și interactiv al acestui website.
- ”Vorbesc.ro” nu și-a propus niciodată să reprezinte un punct de referință normativ/consultativ al limbii române ori al altor limbi.

În ceea ce privește schimbul de replici cu gavrochelebrave, în spiritul celor afirmate anterior, nu am apelat la instrumentele pe care mi le oferă statutul de moderator, considerând profund incorectă o astfel de acțiune. Fiecare dintre noi a argumentat conform propriilor cunoștințe și convingeri, de la egal la egal, cum este normal. Concluzia mea a fost că nu are rost să continui discuția, nemaivăzând vreo cale rezonabilă de a ajunge la un acord. Totuși, asta nu mă legitimează să îngrădesc dreptul la liberă exprimare al unui utilizator.

Revenind la mesajul tău, îți mărturisesc sincer că nu știam de aprobarea prealabilă a răspunsurilor ori comentariilor. Eu nu am primit niciodată vreun mail prin care să mi se solicite verificarea postărilor, din câte știu este o acțiune pe care moderatorii o fac a posteriori. Cred că administratorul a setat aprobarea automată, probabil implementând un filtru pentru cuvintele jignitoare, dar ca să fiu sigur o să-l întreb cum se desfășoară întreaga operațiune. Mi-e greu totuși să cred că cineva verifică fiecare întrebare și răspuns în parte, tocmai d-asta există opțiunea ”raportează”.

Sunt convins că ceea ce ne unește în principal pe acest website este pasiunea și curiozitatea. Nu suntem academicieni, lingviști sau stiliști ai limbii, și chiar dacă am fi, asta nu ar constitui neapărat o garanție. Să nu uităm faptul că limba nu este o știință exactă, cu toate că regulile sunt în general precis stabilite de către unul sau mai multe organisme normatoare, există întotdeauna curente de opoziție absolut respectabile (îmi vine în minte George Pruteanu, un foarte bun lingvist, opozant al multor reforme oficiale ale limbii române).

În concluzie, sunt convins că fiecare dintre noi este aici ca să învețe din greșelile proprii și ale celorlalți și ca să își aducă contribuția spre propășirea spirituală a neamului în cadrul comunității ”Vorbesc.ro”.

Fatti non foste a viver come bruti, ma per seguir virtute e canoscenza

PS Te sfătuiesc să adaugi o mică descriere profilului tău și, dacă este posibil, să folosești diacriticele! Îți stau la dispoziție pentru orice întrebare (mergi pe pagina profilului meu și trimite-mi un mesaj privat dacă este nevoie). 

 

gavrochelebrave  dacă nu găsești ”substantivare” (formă aceptată de DEX) caută și forma substantivizare (mai exact substantivizarea adjectivului). Se găsesc nenumărate referințe în dicționarele explicative, în DOOM și în lucrările de specialitate. 

–1 vot

Un adjectiv nu poate primi articol. Insotind un substantiv se acorda cu substantivul. Privelisti superbe; o colectie superba...

răspunsul de gavrochelebrave Expert (503 puncte)

Deci faci acuzatii, dar nu vii si cu argumente; asta pt a-ti satisface orgoliul. Da exemple concrete cu greselile facute de mine: in romana si in limbile straine - ca, din moment ce le pomenesti, este sigur ca ai dat de ele.... Ca doar m-ai luat la puricat, sa-mi vezi greselile.

Am sa dau referinte din lucrarea specialistei Mioara Avram, "Gramatica pentru toti - editia a III-a".

Definitie adjectiv: "Este partea de vorbire flexibila care exprima o insusire calitativa sau cantitativa a unui obiect, referindu-se la SUBSTANTIVUL care denumeste acel obiect, si acordindu-se cu EL (sau cu un substitut al LUI). Dupa cum isi schimba sau nu forma pt a indica genul, numarul si cazul, adjectivele sint de doua feluri: variabile, marea majoritate si invariable. Adjectivele se articuleaza cu articolul hotarit enclitic, cind au functie de atribut si sint asezate inaintea unui substantiv." Nicaieri in lucrarea Mioarei Avram nu am gasit referiri la adjective substantivate si nici pe Internet.

Pai sa substantivam toate adjectivele atunci, conform conceptiei tale! Cum ar fi sa folosesc tenace drept substantiv. Am avea un tenace, doi tenaci sau o tenace, doua tenace....

ORGOLIOS  cum esti, minimalizezi capacitatile administratorilor site-ului si impui opiniile tale. Si, spune, in ce limbi straine esti expert? Ca, dupa parerea ta, toate contributiile mele sint greseli grave. In consecinta si cele in limbi straine. Da exemple specifice. Exemplele date de mine, sint facute dupa consultarea unor dictionare.

...