Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


nivele sau niveluri? cum se scrie corect?

+6 voturi
întrebarea de anonim în categoria Limba Română

9 răspunsuri

+1 vot
 
Cel mai bun răspuns
dexul spune ca e corect:

niveluri de dificultate / niveluri de trai / nivelurile marii
nivele de apa (instrumentul care masoara planul orizontal)
răspunsul de anonim
0 voturi
Corect este nivele.
răspunsul de anonim
0 voturi
nivele
răspunsul de anonim
0 voturi
desigur ca nivele!
răspunsul de anonim
0 voturi
nivele,asha a spus profesoara mea de romana si literatura universala :-)
răspunsul de anonim
editat de admin
0 voturi
daca vorbim de un instrument de masura (nivela) atunci pluralul este nivele; daca vorbim de nivel in ca si inaltime, grad de avansare, etc. pluralul este niveluri.   o explicatie mai completa gasiti in DEX la explicarea cuvantului nivel
răspunsul de anonim
0 voturi
Si atunci este corect un cunatizor cu 32 de nivele sau de niveluri? In toate cazurile il gasesc nivele, dar cuantizor cu 32 de nivele e un cuantizor cu 32 de "etaje" de iesire, ceea ce ar duce la niveluri... nu mai inteleg nimic
răspunsul de anonim

NIVÉL, (1, 3) niveluri, (2) nivele, s. n. 1. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat. ◊ Nivelul mării = punct situat la înălțimea mijlocie a mărilor și a oceanelor care comunică între ele, în raport cu care se măsoară toate altitudinile. Curbă (sau linie) de nivel = linie care unește punctele suprafeței terestre cu aceeași altitudine față de o suprafață de referință; punct, suprafață care corespunde acestei linii. Pasaj de nivel = loc unde se încrucișează (la aceeași altitudine) o cale ferată cu o șosea. ◊ Loc. prep. La nivelul... = în regiunea..., în dreptul... ♦ Etaj, cat. ♦ Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conține. ♦ (Fiz., Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință. 2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră. ◊ Nivel cu (sau de) apă = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care servește la determinarea planului orizontal după înălțimea la care se ridică apa în două tuburi gradate. 3. Fig. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). ◊ Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date. [Var.: (2) nivélă s. f.] – Din nivela (derivat regresiv). Asta zice domnul DEX!

0 voturi
eu consider ca corect este niveluri
răspunsul de anonim
0 voturi

Ambele forme de plural sunt corecte. Însă depinde de substantivul pe care îl folosim la forma singular:

1. nivel - niveluri = stadiu, grad, înălțime, reper, treaptă, etc.

2. nivelă - nivele = dispozitiv/aparat ce servește la măsurarea diferenței de nivel între două puncte. Există varianta clasică, care se bazează pe bula de aer, sau variantă modernă cu laser. Evident că există variante chiar și mai moderne, cum ar fi altimetru, gps, etc.

OBSERVAȚIE: Majoritatea dicționarelor online, oferă explicația eronată, spunând că dispozitivul/aparatul ar fi denumit nivel. Forma corectă este nivelă.

În plus, ar fi cazul, ca voi, cei care sorbiți efectiv explicațiile oferite de DOOM (prima variantă), să mai studiați și multitudinea vastă de erori pe care le conține. De aceea a și apărut varianta DOOM II, tocmai pentru a combate acest fapt destul de grav, având în vedere că deja sunt mulți care și-au însușit în mod mecanic explicațiile eronate ale primei variante. Mai puneți mâna și pe cărți, nu mai fiți comozi, lunând de bun orice gasiți repede pe net.

răspunsul de DraPa Poliglot (3,630 puncte)
...