Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


ora doua sau ora doi? cum e corect si de ce

+7 voturi
întrebarea de anonim în categoria Limba Română

18 răspunsuri

+1 vot
 
Cel mai bun răspuns

Dragilor, haideţi să vă spun cum stau lucrurile, de fapt. După DOOM 2005 (Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi Morfologic al limbii române), care este îndreptarul oficial al limbii române, corect este "ora două".

Din punct de vedere logic, ar fi corect să se spună "ora doi", la fel cum se spune şi "ora unu", deoarece, în acest caz nu este vorba despre acord în gen, număr şi caz. "Unu" sau "doi" reprezintă numele orei, deci este invariabil. Puteţi compara cu "camera unu", "camera doi"(nu "camera două"!). Numai că, regulile din DOOM nu sunt stabilite întotdeauna după cum ar fi logic, ci în funcţie de uzul limbii. Astfel, dacă sintagma "ora două" s-a încetăţenit în limbă din cauză că a fost preluată de tot mai mulţi vorbitori, ea s-a transformat în regulă.

Răspuns final: corect este să se spună "ora două".

răspunsul de anonim

Doar din pură curiozitate...unde mai exact este specificată în DOOM 2005 expresia "ora două" ??? Poți oferi un link, te rog ?

+3 voturi
Ai pus o intrebare foarte buna!Sa analizam "ora" care este un substantiv la genul feminin, iar cel de-al doilea termen este ,in ambele cazuri, un numeral cu valoare adjectivala (deoarece se afla langa un substantiv).Orice numeral cu valoare adjectivala se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat.Asadar putem spune ca daca substantivul este la genul feminin, atunci si numeralul trebuie sa fie la genul feminin.Deci corect este "ora doua".Aceasta ar fi explicatia, din punctul meun de vedere.Nu pot spune sigur ca este cea corecta caci am numai 12 ani si nu sunt foarte pregatita.
răspunsul de anonim
dupa logica dumneavoastra atunci raspunsul ar trebui sa fie "orele sunt doua"
+1 vot
okay, dar atunci pe ideea asta ar trebui sa se spuna si ora una :)
răspunsul de anonim
0 voturi
cred ca ora doi e corect logic si uite de ce: sa inlocuim "ora" cu alt substantiv, de exemplu casa: casa unu, casa doi, casa trei - sau prima casa, a doua casa, a treia casa. deci gramatical ar trebui sa fie corect ora doi. Totusi, in afara regiunii Ardealului, se foloseste "ora doua".

Prin urmare, cred ca trebuie acordat in functie de regiune, daca esti in Ardeal spui ora doi, daca esti in restul tarii spui ora doua :D
răspunsul de anonim
+2 voturi
Dacă vrei să vorbești corect, spui ora două (acordul în gen, număr și caz). Dacă vrei să fii în rând cu lumea dintr-o anumită zonă, spui cum spun toți.

Ora doi e ca și cum ai spune rochiță frumos, vrabie negru, mână scurt, etc. Este același algoritm. Părerea mea.
răspunsul de Anna Expert (819 puncte)
0 voturi
doua deoarece ora este la feminin
dacă vrei, intreabă-ţi profesorul/ profesoara de lb. română
răspunsul de anonim
0 voturi
ora doua e corect fiindca substantivul ora e gen feminin si doi e in gen masculin :)
răspunsul de scumpik ana Pre-Intermediar (40 puncte)
–1 vot
Ora doua pentru ca: o ora,doua ore.Deci e la gen feminin.
răspunsul de Orizontul Expert (577 puncte)
0 voturi
etajul doua, scara doua, noa doua? Corect se zice ora doi, etajul doi, scara doi, nota 2:)
răspunsul de anonim
+1 vot
daca "ora" e feminin, atunci se zice "ora una"?
răspunsul de anonim
+1 vot
Am găsit un răspuns pe următorul site: http://dexonline.ro/articol/Ghid_de_exprimare_corect%C4%83
Mie mi se pare destul de logic.
"Ora unu/douăzeci și unu, deci numerale masculine pe lângă un substantiv feminin, constituie excepții, explicabile prin faptul că moștenesc forma inițială a felului cum era exprimat timpul, un ceas după miezul zilei/nopții, mai pe scurt, ceasul unu, iar prin rostire prescurtată, unu (e ceasul unu sau, simplu, e unu). Apoi, forma de masculin, deja impusă, s-a păstrat și pe lângă femininul oră: ora unu. În schimb, în cazurile ora două/douăsprezece/douăzeci și două, s-a impus forma de feminin, care este și cea de neutru plural: două ceasuri după miezul zilei/nopții, de unde ceasurile sau ceasul două, apoi ora două etc."
răspunsul de anonim
0 voturi
Ora doi este corect. S-a incetatenit forma cu Ora doua, de la semidoctii carora li se partea ca ar fi un pic Mai educati decat restul lumii...la fel ca si galetushe in loc de diminutivul galetutza la galeata, EREA in loc de era...samd
răspunsul de anonim
+1 vot
ora  doua
răspunsul de keitlin Începător (28 puncte)
0 voturi
Ora DOI clar,unirea cu tara muma ne-a adus multe multe dezavantaje,foarte putin se mai foloseste si in transilvania ora DOI,ce sa-i faci ,decat ora KETUM mai bine miticul miticism ora DOUA,probabil cea mai enervanta fraza din regat dupa"zi-mi SI MIE,da-mi SI MIE,fa-mi Si MIE etc...
răspunsul de anonim
0 voturi
Ora doua. Masina doua. Sa fim seriosi! ORA DOI E CORECT
răspunsul de anonim
+1 vot

ora doua; mai exista si varianta orele doua

răspunsul de gavrochelebrave Expert (503 puncte)
+1 vot
E simplu, numeralul de identificare nu cunoaste flexiune dupa gen si are doar gen masculin (cautati in regulile gramaticii, nu in pareri scrise de unul si altul). Asa cum spui, "camera unu, camera doi...," sau "concurenta nr. unu, concurenta nr. doi" (exemplele pot continua) asa e CORECT "ora unu si ora doi". Dar, aceasta exceptie de la regula gramaticii cu "ora doua" se accepta ca fiind corect datorita uzului general (deci majoritatea populatiei foloseste "ora doua"). Asta nu inseamna ca e corect "ora doua", ci doar acceptat ca exceptie de la regula "numeralul de identificare nu cunoaste flexiune dupa gen". Pe voi ce va intereseaza, cum e corect sau cum e acceptat? Cei care acorda numeralul de identificare (care nu e adjectiv) cu substantivul, habar n-are de gramatica.
răspunsul de Andrei
0 voturi

Și eu m-am minunat când am auzit prima oară expimarea: este ora doi, expresie uzitată destul de des, mai ales în zona Ardealului. Dacă ar fi să aprofundăm gramatical, ar trebui să ne gândim (făcând acordul) și la varianta este ora una. Lucrul care încurcă cel mai mult, este faptul că numeralele cardinale,atât unu, cât și doi, sunt substantive ce permit acordul de gen feminin (unu-una, doi-două), pe când restul: trei, patru, cinci, etc. sunt doar substantive neutre, ce nu permit alt acord de gen.

Insă, în timp, am realizat că avem de-a face cu un arhaism, păstrat ca un autentic regionalism, înrădăcinat de generații și rămas încă în uz. În restul zonelor din țară, s-a traversat de-a lungul timpului la exprimarea este ora două, care a prins din ce în ce mai mult, generalizându-se. Concluzia este că ambele variante sunt corecte, iar acest lucru trebuie respectat ca atare.

răspunsul de DraPa Poliglot (3,630 puncte)
editat de DraPa
...